Intraveneuze sedatie is een vorm van anesthesie waarbij de patiënt zich in een roes bevindt. Het bewustzijn wordt dus verlaagd, maar de patiënt blijft zelfstandig ademen.
Intraveneuze sedatie wordt toegepast bij kleine ingrepen. Het is ook mogelijk om voor intraveneuze sedatie te kiezen als je het gevoel niet fijn vindt om wakker te blijven tijdens een kleine ingreep. De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het is dus belangrijk om iets gemakkelijk aan te trekken van kledij op de dag van de ingreep.
Het is belangrijk dat je nuchter bent vanaf middernacht voor de dag van de ingreep. Nuchter zijn bestaat uit niet meer drinken of eten, en ook niet roken indien dit van toepassing is. Indien u vaste medicatie neemt in de ochtend mag deze na toestemming van de specialist in de ochtend ingenomen worden met een kleine hoeveelheid water.
Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dus voor een begeleider en vervoer.
Intraveneuze sedatie wordt momenteel door onze specialisten enkel uitgeoefend in het Sint-Trudo ziekenhuis.
Het is belangrijk dat je nuchter bent vanaf middernacht voor de dag van de ingreep. Nuchter zijn bestaat uit niet meer drinken of eten, en ook niet roken indien dit van toepassing is. Indien u vaste medicatie neemt in de ochtend mag deze na toestemming van de specialist in de ochtend ingenomen worden met een kleine hoeveelheid water.
Op de dag van de ingreep meld je je stipt aan bij de opnamedienst in de inkomhal op het uur dat werd afgesproken tijdens de consultatie. Zorg ervoor dat je de ingevulde en ondertekende preoperatieve vragenlijst en de identiteitskaart meebrengt. De operatie zal + / – een tweetal uur na het aanmelden plaatsvinden.
Na de ingreep verblijf je even in de ontwaakruimte tot je wakker bent en de pijn onder controle is. Zodra de anesthesist zijn goedkeuring geeft, word je terug naar de kamer gebracht. Je mag naar huis gaan zodra je je goed voelt en de behandelde arts je heeft ontslagen. Je mag in geen elk geval alleen naar huis of het openbaar vervoer nemen. Zorg er steeds voor dat je iemand hebt die je kan komen halen na de ingreep.
Na de ingreep mag er ijs gehouden worden tegen de zwelling. Het ijs mag niet rechtstreeks in contact komen met de huid. Tijdens de eerste 24 uur is het belangrijk dat er niet gespoeld wordt om een nabloeding te voorkomen. Ook bij het tanden poetsen moet je de eerste dag het gebied vermijden waar geopereerd werd. Heb je toch last van een nabloeding? Bijt dan gedurende 30 minuten dicht op een washandje of een stoffen zakdoek.
Neem tijdig de voorgeschreven medicatie in om de pijn niet te laten doorkomen.
Indien u iets wilt eten of drinken, is het belangrijk dat het koude/lauwe en zachte voeding is. (ijs, yoghurt, pudding, puree, etc). Vanaf de volgende dag mag u terug alles eten, tenzij anders besproken met de specialist.
Na 24 uur mag de wonde gespoeld worden met een mondspoelmiddel, drie keer per dag na de maaltijd. Ook mogen de tanden heel voorzichtig terug gepoetst worden.
Algemene tips:
Bij lokale verdoving wordt alleen het deel van het lichaam verdoofd waar de ingreep zal plaatsvinden. Bij lokale verdoving wordt er dus door middel van en prikje een verdoving rondom de zenuw gelegd.
Bij ingrepen onder lokale verdoving moet u niet nuchter zijn. U mag gewoon eten en drinken op voorhand. U mag ook zelf na de ingreep naar huis rijden.
In sommige gevallen is het nodig na een ingreep dat men een nacht of enkele dagen in het ziekenhuis verblijft voor een goede opvolging.
Op de laatste dag kan u de papieren voor de verzekering, het werk of school en voor de mutualiteit vragen.
Voor de meest accurate bezoekregels kan u de volgende website raadplegen:
https://www.jessazh.be/web/jessa-ziekenhuis/bezoek