Opname & verblijf

Je bent op consultatie geweest bij één van onze specialisten en er is een dagopname ingepland?
Graag geven wij jou nog wat meer informatie en richtlijnen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

INTRAVENEUZE SEDATIE

Intraveneuze sedatie is een vorm van anesthesie waarbij de patiënt zich in een roes bevindt. Het bewustzijn wordt dus verlaagd, maar de patiënt blijft zelfstandig ademen. 

Intraveneuze sedatie wordt toegepast bij kleine ingrepen. Het is ook mogelijk om voor intraveneuze sedatie te kiezen als je het gevoel niet fijn vindt om wakker te blijven tijdens een kleine ingreep.  De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het is dus belangrijk om iets gemakkelijk aan te trekken van kledij op de dag van de ingreep. 

U mag de ochtend van de ingreep een zeer licht ontbijt nemen. (vb: een glas water en een potje yoghurt).

Indien u vaste medicatie neemt in de ochtend mag deze na toestemming van de specialist in de ochtend ingenomen worden met een kleine hoeveelheid water.

Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg dus voor een begeleider en vervoer.

Intraveneuze sedatie wordt momenteel door onze specialisten enkel uitgeoefend in het Sint-Trudo ziekenhuis. 

Dagopname

(bij een ingreep onder algemene narcose)

Voor de ingreep:

Bij een dagopname in het Jessa- of Salvatorziekenhuis moet de patiënt in het ziekenhuis de kamer ten laatste één week voor de ingreep gaan reserveren. Dit kan door middel van de opnamemap en de identiteitskaart mee te nemen naar het ziekenhuis en een handtekening te zetten om de kamerkeuze te bevestigen. Wanneer de kamer geboekt wordt kan ook de verzekering in orde gebracht worden. 


Het is belangrijk dat je nuchter bent vanaf middernacht voor de dag van de ingreep. Nuchter zijn bestaat uit niet meer drinken of eten, en ook niet roken indien dit van toepassing is. Indien u vaste medicatie neemt in de ochtend mag deze na toestemming van de specialist in de ochtend ingenomen worden met een kleine hoeveelheid water.

Behandelkamer artsen

Dag van de opname:

Op de dag van de ingreep meld je je stipt aan bij de opnamedienst in de inkomhal op het uur dat werd afgesproken tijdens de consultatie. Zorg ervoor dat je de ingevulde en ondertekende preoperatieve vragenlijst en de identiteitskaart meebrengt. 

Na de ingreep verblijf je even in de ontwaakruimte tot je wakker bent en de pijn onder controle is. Zodra de anesthesist zijn goedkeuring geeft, word je terug naar de kamer gebracht. Je mag naar huis gaan zodra je je goed voelt en de behandelde arts je heeft ontslagen. Je mag in geen elk geval alleen naar huis of het openbaar vervoer nemen. Zorg er steeds voor dat je iemand hebt die je kan komen halen na de ingreep.

Na de opname:

Na de ingreep mag er ijs gehouden worden tegen de zwelling. Het ijs mag niet rechtstreeks in contact komen met de huid. Tijdens de eerste 24 uur is het belangrijk dat er niet gespoeld wordt om een nabloeding te voorkomen. Ook bij het tanden poetsen moet je de eerste dag het gebied vermijden waar geopereerd werd. Heb je toch last van een nabloeding? Bijt dan gedurende 30 minuten dicht op een washandje of een stoffen zakdoek. 

Neem tijdig de voorgeschreven medicatie in om de pijn niet te laten doorkomen. 

Indien u iets wilt eten of drinken, is het belangrijk dat het koude/lauwe en zachte voeding is. (ijs, yoghurt, pudding, puree, etc). Vanaf de volgende dag mag u terug alles eten, tenzij anders besproken met de specialist. 

Na 24 uur mag de wonde gespoeld worden met een mondspoelmiddel, drie keer per dag na de maaltijd. Ook mogen de tanden heel voorzichtig terug gepoetst worden. 

 

Algemene tips:

  • Vermijd of stop met roken. Dit is nadelig voor de heling van de wond.
  • Sporten en lichamelijke inspanningen moeten vermeden worden tot dat de pijn en zwelling verdwenen zijn, of in specifieke gevallen tot wanneer de dokter heeft voorgeschreven. 
  • Bij de meeste ingrepen worden oplosbare draadjes gebruikt voor het hechten van de wond. Indien deze los beginnen te hangen mag je ze zelf los knippen.

AMBULANTE INGREPEN

(Lokale verdoving)

Bij lokale verdoving wordt alleen het deel van het lichaam verdoofd waar de ingreep zal plaatsvinden. Bij lokale verdoving wordt er dus door middel van en prikje een verdoving rondom de zenuw gelegd. 

Bij ingrepen onder lokale verdoving moet u niet nuchter zijn. U mag gewoon eten en drinken op voorhand. U mag ook zelf na de ingreep naar huis rijden.

HOSPITALISATIE

In sommige gevallen is het nodig na een ingreep dat men een nacht of enkele dagen in het ziekenhuis verblijft voor een goede opvolging. 

Op de laatste dag kan u de papieren voor de verzekering, het werk of school en voor de mutualiteit vragen. 

Voor de meest accurate bezoekregels kan u de volgende website raadplegen:
https://www.jessazh.be/web/jessa-ziekenhuis/bezoek

Bereikbaarheid

Routebeschrijving

Gelegen in centrum Hasselt zijn we vlot bereikbaar met openbaar vervoer of auto. Openbaar vervoer: neem een bus tot Leopoldsplein. Vanuit station Hasselt: 12min te voet, 4min fietsen.

Waar kan ik parkeren?

Onze praktijk heeft geen eigen parkeergelegenheid! Door de nabije ligging van het Jessa Ziekenhuis, campus Virga Jesse, en het stadscentrum zijn er echter meerdere mogelijkheden om met auto of openbaar vervoer gemakkelijk tot bij ons te komen.

Iemand bezoeken?